Napoje alkoholowe - historia

ZARYS HISTORII NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH

Historia alkoholu sięga dość odległych czasów. Niestety bliższe informacje są trudne do sprecyzowania, ponieważ wszelakie dokumenty dotyczące tego tematu zostały zniszczone lub są bardzo ograniczone.

Dzięki badaniom archeologicznym udało się ustalić, że w krajach basenu Morza Śródziemnego raczono się już napojami alkoholowymi i odurzającymi około 10 tysięcy lat p.n.e. Sporządzane były one z fig, winogron i daktyli.
Jednakże te pierwsze trunki miały charakter wina i nie zawierały w sobie wiele procent alkoholu. Jak głosi historia jako pierwsi wina smakowali Egipcjanie. Świadczyć o tym mają malowidła na grobach faraonów, przedstawiające prace w winnicach.
Z biegiem czasu wina zostały rozpowszechnione wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego powodując coraz większe zainteresowanie tym trunkiem. Szczególnie uznanym typem szlachetnej odmiany wina stało się wino musujące, które dopiero w 1670 roku zostało odpowiednio dopracowane przez zakonnika pochodzącego z Szampanii. Dzięki jego dwunastoletnim staraniom wino musujące stało są klarowne, wspaniale musujące i orzeźwiające. A co najważniejsze zyskało ogromne uznanie na całym świecie.

Niewątpliwie godnym uwagi jest inny napój, który obecnie jest bardzo popularny i powstają coraz to nowsze jego gatunki. Mianowicie mowa tutaj o piwie.. .
Najprawdopodobniej produkcja tego napoju została zapoczątkowana w Mezopotamii. Produkowano go z prosa, owsa i jęczmienia od ponad 7 tysięcy lat p.n.e. . .
Piwo dojrzewało w glinianych naczyniach, następnie pito je z dodatkiem miodu i daktyli. Szczególnie sprawnie rozwijała się produkcja piwa w Egipcie, skąd sztuka ta stopniowo przeszła do krajów Azji, a stamtąd do Grecji i Rzymu. .
W środkowej Europie warzenie piwa rozpowszechniło się dopiero kiedy tą produkcja zajęły się klasztory i bogate miasta, jak Niemcy, czy Holandia. .
Obecnie jęczmień wraz z chmielem. stał się podstawowym surowcem piwowarskim, a nowo powstałe browary prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych marek piwa.

Kolejnym szlachetny trunkiem godnym uwagi jest whisky.. Trunek ten zrodził się w Irlandii 800 lat temu.. Początkowo alkohol pędzony ze zboża służył do obmywania zwłok. Jednak za sprawą Henryka II zaczęto wyrabiać z palonego jęczmienia napój, który różnił się smakiem od obecnej whisky. Był to napój niestarzony, o ostrym posmaku. .
Dopiero od 1491 roku szkocka whisky została produkowana na większą skalę. Obecnie trunek ten jest w stanie zadowolić nawet najbardziej wymagających koneserów alkoholi.

Istotne miejsce w historii alkoholi zajmuje wódka., która początkowo była wyrabiana tylko do celów medycznych. Przypuszcza się, że robiono ją z dodatkiem przefermentowanych liści i korzeni „barszczu” i innych roślin, jak na przykład pokrzywa. .
Pewnym faktem jest natomiast to, iż w Polsce wódka pojawiła się na przełomie XV i XVI wieku i wyrabiano ją z zacieru zbożowego.. Trunek ten szybko został przyjęty przez społeczeństwo i pod koniec XVI wieku jego pędzenie było bardzo rozpowszechnione.

Kiedy zastosowano bardziej wydajną aparaturę destylacyjna i dodano nowy surowiec- mowa o ziemniakach, spożycie wódki stało się powszechne.

Obecnie dokonuje się wiele starań w dziedzinie ulepszania jakości i wydajności alkoholu. Przemysł gorzelniczy stara się osiągnąć alkohol jak najbardziej oczyszczony. Dzięki doskonałej aparaturze i odpowiednim technikom dokonanie tego staje się coraz bardziej realne.

Jak pokazuje historia z biegiem lat trunki przechodziły wiele zmian, wprowadzano nowe składniki i opracowywano metody ich produkcji, które teraz dają nam możliwość smakowania tych różnorodnych i niewątpliwie dobrych alkoholi.